نفسهای آخر اینترنت آزاد | طرح اينترنت ملي نهایی شد؟
اختلالات فراوان در سرعت و کيفيت اينترنت و همچنين محدودشدن استفاده از سايتهاي داخلي يا خارجي با وجود استفاده برخي از کاربران از فيلترشکنها از جمله نشانهها و دلايلي است که به نظر بسياري از کارشناسان نشانگر نهايي شدن طرح اينترنت ملي است.
به گزارش رایااستور، اما کارشناسان معتقدند اجراي طرحهايي براي محدودسازي اينترنت در جهاني که با سرعت و با استفاده از تکنولوژيهاي جديد پيشرفت ميکند، خنثي خواهد بود و هدررفت سرمايه وقتي است که در اين مسير به کار ميرود که به از بين رفتن کسب و کارها در فضاي فيالنفسه رايگان اينترنت منتهي خواهد شد.

اينترنت طبقاتي شد؟
کيوان نقرهکار، کارشناس فناوري اطلاعات در اين خصوص به آرمان ملي گفت: هنوز اطلاعيه رسمي در خصوص آغاز به کار اينترنت ملي و يا طبقاتي شدن اينترنت در کشور منتشر نشده است ولي اختلالات فراوان و قطع و وصل شدنهاي پياپي اينترنت نشان از انجام آزمايشهايي دراين حوزه دارد اما اينکه چقدر در اين حوزه پيشرفت کردهاند و يا نهايي شده است نميتوان قضاوت قاطعي داشت.
او افزود: قطعي برنامههاي پيامرسان خارجي و هدايت مردم به سمت پيامرسانهاي داخلي در حالي صورت گرفته است که هنوز اين پيامرسانها نتوانستهاند پاسخگوي نياز مردم باشند و به اين ترتيب فضاي کسب و کار داخلي مردم به خطر افتاده و آسيبهاي زيادي نيز در اين حوزه وارد شده است هر چند تاکنون در اين مسير تلاش و اقدامات بسياري به عمل آمده است تا با راهاندازي شبکه ملي اطلاعات برنامهاي را براي کسب و کارهاي اينترنتي مهيا کنند .
وعدههاي پيشرفت پيام رسانهاي داخلي
نقره کار درباره وعده وزارت ارتباطات براي ارتباط تصويري و يکپارچه پيامرسانهاي داخلي گفت: وزارت ارتباطات هنوز اقدامي که نشانه حرکت جدي در اين زمينه باشد را نشان نداده است و بايد منتظر ماند تا ببينيم آيا دستاوردي در اين خصوص خواهند داشت يا خيراما ادامه فيلتر کردن پيامرسانهاي بينالمللي با توجه به الزام به کارگرفتن برنامههايي براي اِعمال فيلتراسيون امکانِ اختلال در ارائه خدمات براي پيامرسانهاي داخلي را موجب ميشود از اين رو بايد ديد مسئولان ذيربط تا کجا ميتوانند فيلترينگ را توسعه دهند؟
اين کارشناس ادامه داد: محدود کردن مردم براي استفاده از برنامههاي پيامرسان خارجي و تقويت پيام رسانهاي داخلي شايد در حال حاضر بتواند به آنچه که مورد نظر است جهت بخشد اما با توجه به پيشرفت علم و تکنولوژي و اينترنتهاي بالني و ماهوارهاي بعيد نيست که به زودي استفاده از اينترنت بدون هيچ محدوديتي امکانپذير شود و از اين رو هزينههاي صورت گرفته هدر خواهد رفت.
شاخصهاي کيفي يک پلتفرم، مهمتر از تعداد کاربران است
مشاور پيشين پروژه شبکه ملي اطلاعات در خصوص گفته وزير ارتباطات ، مبنيبر حضور 17 ميليون ايراني در يک روز در يک پلتفرم داخلي گفت: اگر منظور وزير ارتباطات اين بوده که در يک روز در يک پلتفرم داخلي 17 ميليون نفر حضور داشتند، احتمال دارد که پلتفرمهاي آموزش و پرورش را ميگويند که به ناچار فضايي را ايجاد ميکنند تا دانشآموزان و دانشجويان در آن حضور داشته باشند.
او در ادامه افزود: بحث کميت نصف ماجراست و بحث کيفيت هم بايد مدنظر قرار گيرد. يعني بايد ببينيم که آيا نگاه ما فقط نگاه کمي است که به عنوان مثال 50 ميليون نفر را روي پلتفرمي بياوريم يا اينکه واقعا خدماتي که به اين افراد ارائه ميشود تا ميزان مفيد و کامل است و اگر نگاه ما کمي است، ميتوان يک موضوع ملي را بهانه کرد تا همه در يک بازه زماني وارد پلتفرمي شوند و بعد از آن آماري را منتشر کنيم که تعداد زيادي کاربر در يک پلتفرم داخلي حضور داشتهاند بنابراين موضوع مهم اين است که يک پلتفرم بايد باکيفيت، پايدار، ماندگار و نوآور باشد.
اين کارشناس فناوري اطلاعات و ارتباطات در ادامه بيان کرد: اگر سه ماه ديگر قرار است خدماتي ارائه شود بايد ببينيم که آيا واقعا ميشود کاري که يک شبکه اجتماعي طي سالها فعاليت و تبديل به يک شبکه اجتماعي بينالمللي انجام داده است را ظرف سه ماه ايجاد کنيم؟ اين موضوع هم به نظر ميرسد يک قياسي است که امکانپذير نيست.
نقرهکار گفت: چقدر خوب است که بتوانيم از مولفههايي حرف بزنيم که در اختيارمان باشد تا بخواهيم فضايي را پيشنهاد و تعريف کنيم که شايد نتوانيم آن را اجرايي کنيم به عنوان مثال وعده ساخت يک ميليون مسکن در سال وعده جذابي بود اما آيا واقعا تمام سازوکارها و زيرساختهاي آن را داشتيم؟ وعده 40 ميليون شغل در فضاي مجازي هم همانند وعده ساخت يک ميليون مسکن در سال است. به نظر ميرسد مسئولان براي تحقق اين وعدهها کار سختي را پيش رو دارند و در نهايت کسبوکار است که بايد رضايت خودش را اعلام کند.
مشکلات کسبوکارهاي آنلاين را ظرف سه ماه رفع کنيد
اين گزارش حاکي است نمايندگان مجلس از وزير ارتباطات خواستهاند تا ظرف مدت سهماه، مشکلات کسبوکارهاي آنلاين را رفع کند. به اعتقاد آنها بايد شرايطي فراهم شود تا اين دسته از کسبوکارها بتوانند در شبکه ملي اطلاعات و پيامرسانهاي داخلي فعاليت کنند. يکي از دستورکارهاي جلسه علني روز گذشته مجلس شوراي اسلامي به سوال از وزير ارتباطات اختصاص داشت.
مجتبي رضاخواه به نمايندگي از سوالکنندگان از زارعپور، دو موضوع شبکه ملي اطلاعات و بحث پلتفرمها را مطرح کرد و اگرچه نمايندگان دغدغه کسبوکارهاي آنلاين را داشتند و رضاخواه به صراحت فيلترينگ را دليل اصلي ضربه به آنها ميدانست اما در سخنانش به لزوم رفع فيلتر براي توقف چرخه زيان ديدن کسبوکارها اشارهاي نکرد. او با تاکيد بر لزوم حمايت از کسبوکارهاي آنلاين گفت: مردم براي راهاندازي کسبوکارهاي اينترنتي خود در پلتفرمهاي خارجي، سالها زحمت کشيده و هزينهها و وقت زيادي براي اين موضوع گذاشتهاند.
ما ميخواهيم به مردم بگوييم که يکشبه برويد به پلتفرم داخلي مثل اين ميماند که يک نفر مغازه دونبش دارد و به او بگوييم که دکهاي در بيابان داريم و براي کار به آنجا برو و کسبوکارها سازوکار خودشان را دارند، اگر مردم وارد پلتفرمهاي داخلي شوند، چطور ميتوانند براي خود مشتري جذب کنند.رضاخواه به مشکلات کسبوکارهاي آنلاين در پلتفرمهاي داخلي اشاره کرد و گفت: مردم براي ايجاد کسبوکارهاي داخلي نياز به مجوزهاي گوناگون دارند. شاپرک از لزوم «اينماد» براي کسبوکارها سخن گفته، در حالي که پلتفرم خارجي بدون هيچ مجوزي کار ميکند و در پلتفرم داخلي سنگاندازي ميشود. براي کسبوکارهاي خانگي هم داشتن «اينماد» توقع بيجايي است.
رضاخواه، اينترنت پرسرعت و باکيفيت را يکي از مهمترين زيرساختهاي اقتصاد ديجيتال عنوان کرد و گفت: براي اين موضوع بايد توسعه فيبر نوري اتفاق بيفتد؛ اگر اين اتفاق نيفتد، نسل پنجم تلفن همراه هم در کشور ايجاد نخواهد شد. آقاي وزير شما وعده داديد که تا انتهاي دولت سيزدهم 20 ميليون پوشش فيبر نوري را ايجاد ميکنيد. درباره اين موضوع توضيح دهيد که در چه وضعيتي است و برنامهتان براي توسعه نسل پنجم تلفن همراه چيست؟ گفتني است نمايندگان سوالکننده از توضيحات زارع پور بهصورت مشروط قانع شدند.
شبکه ملي اطلاعات را تا سال 1403 تکميل ميکنيم
عيسي زارع پور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره آخرين وضعيت شبکه ملي اطلاعات گفت: براي سنجش پيشبرد شبکه ملي اطلاعات نياز به ادبيات مشترکي بود که 100 شاخص براي ارزيابي پيشرفت شبکه ملي اطلاعات بهصورت کمي مورد موافقت قرار گرفت که بر اساس آخرين سنجش در ابتداي دولت سيزدهم و با گذشت 10 سال از اجراي شبکه ملي اطلاعات، طرح مذکور تنها پيشرفت 30 درصدي داشت و با تلاش شبانهروزي همکاران در وزارتخانه، شبکه ملي ارتباطات 59 درصد پيشرفت کرده است. به عبارتي در کمتر از دو سال، پيشرفت آن دوبرابر شده است.
زارع پور وعده داد با برنامهريزيهاي انجامشده حداکثر تا سال 1403 طرح مذکور به سرانجام برسد و حتي اگر حمايتهاي مجلس و دولت همچنان ادامه پيدا کند، شبکه ملي اطلاعات زودتر تکميل خواهد شد. او گفت: اما بايد توجه داشت شبکه ملي اطلاعات کار پويا و دائم است و بايد متناسب با فناوريهاي روز توسعه پيدا کند تا خدماتي باکيفيت، متنوع و پرسرعت در پهنه ايران ارائه شود.زارع پور افزود: در 10 سال گذشته ايران يکي از کشورهاي انتهاي جدول بود و برنامه اين است که 80 درصد خانوارها و کسبوکارها به فيبر نوري با سرعت نامحدود متصل شوند و براي اين منظور، 8 درصد درآمد اپراتورها به اين پروژه اختصاص داده شده و در واقع يکسوم اعتبار از اين راه تامين ميشود.
به گفته وي زيرساختهاي حقوقي توسعه فيبر نوري در 51 شهر و 12 استان شروع شده است و تاکنون 2 ميليون خانوار تحت پوشش قرار دارند: ارزيابي ما اين است که تا آخر سال اين رقم 2 برابر ميشود که در نظر داريم سال آينده 7 ميليون خانوار جديد و تا سال 1403 در حدود 8 ميليون خانوار ديگر به فيبر نوري متصل شوند تا طعم شيرين سرعت چند صد مگابايتي را تا پايان دولت سيزدهم بچشند.با اين حال بايد منتظر بمانيم که آيا وعدههاي وزير ارتباطات به واقعيت تبديل ميشود يا خير و با توجه به نظر کارشناسان اين حوزه، چنين وعدههايي با توجه به شرايط کنوني، وعدههايي بلندپروازانه است و به اين راحتي نميتوان چنين وعدههايي را عملي کرد.
بیشتر بخوانید:
- گوگل پلی رفع فیلتر خواهد شد؟ | گردش مالی بازار فیلترینگ چقدر است؟
- نوع جدید اینترنت طبقاتی در راه است!
- روش پیدا کردن سارقان پهنای باند وای فای + [تنظیمات مخفی وای فای]