خودرو

۴.۶ میلیون نفر در صف ایران خودرو؛ تب ماشه بازار را لرزاند

ثبت‌نام ۴.۶ میلیون نفر برای ۷۳ هزار خودرو در پیش‌فروش ایران‌خودرو، نشان داد که «تب ماشه» در بازار خودرو فعال شده؛ ترکیبی از ترس تورمی، نوسان ارز و نگاه سرمایه‌ای.

هشتمین دوره پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو با ثبت‌نام بیش از ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، رکوردی بی‌سابقه در تاریخ فروش خودروسازان داخلی به‌جا گذاشت. این عدد در مقایسه با دوره‌های قبلی که مجموعاً زیر ۵۰۰ هزار نفر بودند، جهشی عجیب و نگران‌کننده را نشان می‌دهد.

در این دوره، ۷۳ هزار دستگاه خودرو از خانواده پژو ۲۰۷، تارا، سورن، دنا و رانا پلاس در سه قالب فروش فوری، فوق‌العاده و پیش‌فروش عرضه شدند. اما آنچه این فروش را از حالت عادی خارج کرده، نه فقط تنوع محصول، بلکه «تب ماشه» است؛ واکنشی روانی و اقتصادی به شرایط تورمی، نوسان نرخ ارز و شکاف قیمتی میان کارخانه و بازار.

ماشه اقتصادی؛ از بازار ارز تا صف خودرو

مکانیزم ماشه، اصطلاحی است که در بازارهای مالی برای توصیف واکنش ناگهانی و گسترده سرمایه‌گذاران به یک محرک خاص به‌کار می‌رود. در بازار خودرو، این ماشه با ترکیبی از عوامل فعال شده: حذف حساب وکالتی، افزایش نرخ ارز، انتظارات تورمی، و احتمال افزایش قیمت کارخانه.

در چنین شرایطی، خودرو از یک کالای مصرفی به یک دارایی سرمایه‌ای تبدیل می‌شود؛ چیزی که می‌توان آن را با اختلاف قیمت چند صد میلیونی در بازار آزاد فروخت. این نگاه، نه‌تنها دلال‌ها را به صف کشانده، بلکه مردم عادی را نیز وسوسه کرده تا در شرایط اقتصادی نامساعد، به‌دنبال حفظ ارزش دارایی‌های خود باشند.

بیشتر بخوانید: آمار ثبت‌نام میلیونی فروش مهرماه 1404 ایران خودرو منتشر شد؛ حذف حساب وکالتی، رقابت را داغ کرد

فروش ۷۳ هزار دستگاه؛ اما با چه تبعاتی؟

در ظاهر، فروش ۷۳ هزار خودرو با موعد تحویل ۳۰ تا ۱۲۰ روزه، یک موفقیت تجاری برای ایران‌خودرو محسوب می‌شود. اما در باطن، این حجم از تقاضا می‌تواند تکانه‌های شدیدی به بازار وارد کند.

افزایش تقاضای سرمایه‌ای، باعث قفل شدن معاملات واقعی، افزایش قیمت در بازار آزاد، و تشدید شکاف میان عرضه و تقاضا می‌شود. از سوی دیگر، قیمت‌گذاری دستوری و محدودیت‌های دولتی، نه‌تنها مانع تعادل بازار هستند، بلکه زمینه‌ساز رانت و سودهای غیرمولد برای واسطه‌ها خواهند بود.

بیشتر بخوانید: وقتی حذف یک شرط، میلیون‌ها نفر را پای ایران‌خودرو نشاند

آیا تب ماشه فروکش می‌کند؟

تا زمانی که نرخ ارز نوسانی، سیاست‌های فروش غیرشفاف، و شکاف قیمتی میان کارخانه و بازار پابرجا باشند، تب ماشه فروکش نخواهد کرد. حتی اگر قرعه‌کشی‌ها انجام شود و خودروها تحویل داده شوند، اثر روانی این حجم از تقاضا، بازار را در ماه‌های آینده تحت‌تأثیر قرار خواهد داد.

در واقع، بازار خودرو ایران وارد فاز جدیدی شده؛ فازی که در آن خودرو نه به‌عنوان وسیله حمل‌ونقل، بلکه به‌عنوان ابزار حفظ سرمایه دیده می‌شود. اگر سیاست‌گذار نتواند این نگاه را اصلاح کند، تب ماشه به تب مزمن تبدیل خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *